עצמאים ובעלי עסק יקרים,
כולנו רוצים למקסם את הכסף שלנו.
כדי שיישאר לנו יותר, אנחנו רוצים להגדיל הכנסות, להקטין הוצאות ולהשקיע נבון לטובת תשואה גבוהה.
אחת הדרכים האפקטיביות ביותר להשאיר אצלנו יותר כסף, היא לתכנן נכון את מערך המס שלנו ובעזרת פעולות (חוקיות כמובן)- לשלם פחות מס.
רגע לפני סוף שנת הכספים, אני מביאה בפניכם, העצמאים, רשימת פעולות שכדאי להקדים ולבצע, על מנת לחסוך במס.
* זכרו שתמיד חובה עלינו לברר מהן ההוראות שחלות על העסק הספציפי שלנו, ולפעול בהתאם. התנהלות נכונה מול שלטונות המס, תיתן לנו שקט נפשי ותאפשר לנו לנצל את כל מה שמגיע לנו.
* קחו את הטיפים שנכונים לכם ועשו פעולה לטובת עצמכם! גם אם זה מצריך מכם לצאת מאזור הנוחות שלכם, אל תוותרו על מה שמגיע לכם.
* בכל מקרה, התייעצו עם יועץ המס/ רואה החשבון שעושים איתכם את הד"וח השנתי ותפקידם לראות את התמונה האישית השלמה שלכם- ולהתאים את התכנון לנתוני העסק שלכם.
הם יכולים לחסוך לכם הרבה כסף!
הנה הפעולות שאם עוד לא ביצעתם – בצעו אותן לפני סוף השנה
תשלומים לעובדים- מעסיקים עובדים? תכננתם לשלם להם בונוסים, הגדלות שכר וכד'?
עשו זאת במשכורת דצמבר. הגדלת הוצאות השכר של החודש, תיחשב להוצאה של שנת 2022, אף שמשולמת בינואר. זכרו להתחיל להפריש בדצמבר את ההפרשה הסוציאלית לעובדים חדשים שהגיעו עם קופה קיימת גם אם הם עוד לא עובדים אצלכם 3 חודשים.
תרומות– אם חשבתם לתרום למוסד המוכר במס הכנסה, תרמו עוד החודש, והביאו המקור עם מסמכי הדוח השנתי.
הפקדות שנתיות– הפקדות לטובת קרן פנסיה לפרישה והפקדות לקרן השתלמות, יזכו אתכם הן בהקלות מס (כמו הכרת חלק מההפקדה כהוצאה או החזר מס על חלק מההפקדה) והן בפטור ממס על הרווחים בקופות אלה. ישנן תקרות מסוימות להפקדות בכל סוג של קופה ולכן כדאי לבקש מיועץ המס/ רואה החשבון שלכם שיעשה עבורכם את החישוב האישי שלכם.
דחיית הכנסה והקדמת הוצאה– במסגרת תקנות המס, אם תוכלו לדחות ביצוע עבודה לתחילת השנה, או להקדים ביצוע הוצאה לשנה זו, תהיה לכך השלכה על חבות המס הסופית שלכם.
מימוש הפסדים בשוק ההון– יש לכם כסף המושקע בניירות ערך/ אגח"ים וכד'? אם הייתה לכם במהלך השנה מכירת ניירות ברווח, ואתם רוצים לקבל חזרה את המס ששילמתם, תוכלו לבדוק אפשרות למכור חלק אחר של הניירות שלכם בהפסד, על מנת לקזז את הרווח. רווח של שוק ההון יכול להתקזז רק מול הפסד משוק ההון. רווח שנוצר בשנת המס, ניתן לקזז רק באותה שנת מס. מנגד, אם יש לכם הפסד השנה, ואין מולו רווח שניתן לקזז השנה, תוכלו למשוך את ההפסד לשנים הבאות וברגע שיהיה רווח- אז לקזז.
יצירת רווח רעיוני בקופות לחיסכון- אם אתם בני 70 ומעלה ויש לכם כסף בפוליסת חסכון מסוג כזה שחייבת במס של 25% על הרווח הריאלי (בדקו עם מי שמלווה אתכם האם יש לכם קופה כזאת) הרווח שלכם פטור ממס עד לסכום של כ 13,000 ש"ח ליחיד, וכ-16,000 ₪ לזוג. כדי ליהנות בכל שנה מהפטור הזה, קיים הסדר עם הגוף החוסך, לפיו אתם עושים פעולה של "מימוש רעיוני של הרווח" ומקבלים את תקרת הפטור של אותה שנה – כך שבעת המימוש,הרווח עליו תשלמו מס יהיה קטן, משום שחלק ממנו "מומש"בשנים קודמות. כמובן שיש לבצע את המהלך הזה מידי שנה. זכרו כי קופות גמל וקרנות השתלמות פטורות מראש ממס על הרווחים, כך שהמהלך לא רלוונטי לגביהן. ( רווח רעיוני הוא רווח על הנייר ולא רווח אמיתי משום שאין באמת מימוש של הרווח, אלא רק בעת פדיון הקופה).
תשלומים ותקבולים עבור השכרה/שכירות– תשלום שניתן ומתקבל על השכרת נכס/ שכירות נכס, נחשב להוצאה בידי השוכר והכנסה בידי המשכיר, בשנה בה שולם הכסף בפועל. אם יש לכם עניין להקדים הכנסה מהשכרה או הוצאה על שכירות, מהרו לבצע התשלום בפועל עד סוף השנה.
תשלום ביטוח לאומי– ייתכן שקיבלתם לאחרונה דרישה לתשלום שומת מס של שנת 2021, או שראיתם על פי הרווח וההפסד שלכם, שיהיה עליכם לשלם יותר דמי ביטוח לאומי עבור 2022. דעו שתשלום עד סוף השנה יקטין את נטל המס. זאת מכיוון ש 52% מהתשלום לביטוח הלאומי נחשב להוצאה מוכרת. לעניין זה , רלוונטי אם שילמתם במזומן, או באשראי ואפילו בתשלומים. תשלום בשייקים דחויים לשנת 2023, לא ייחשב כתשלום של השנה הזאת.
אם את עצמאית שילדה במהלך 2022, התייעצי עם יועץ המס/רואה החשבון שלך כיצד כדאי להגדיר את המעמד שלך מול הביטוח הלאומי, על מנת שתיהני מכל דמי הלידה שמגיעים לך. יש משמעות גדולה להגדרת תקופת העיסוק שלך במהלך השנה, אם החלטת שאת לא חוזרת לעסק מייד בתום חופשת הלידה.
אם יש לכם כסף פנוי ומעניין אתכם ליצור לעצמכם פנסיה חודשית נוספת לגיל פרישה- אתם יכולים להפקיד 70,000 ש"ח בכל שנה לטובת חסכון או פנסיה חודשית פטורה ממס- ב "קופות גמל להשקעה". הכסף הזה נזיל בכל עת ואם תחליטו בכל זאת למשוך אותו באופן חדש פעמי- תשלמו מס כמו במשיכות בקופת חסכון רגילה. את ההפקדה ניתן לבצע דרך סוכן הביטוח שלכם או ישירות מול בתי ההשקעות.
בהצלחה!
עדנה
[sg_popup id=2]